DEEL DIT BERICHT ZODAT ZOVEEL MOGELIJK DIEREN GEHOLPEN KUNNEN WORDEN!
Tientallen doden en nog velen mensen worden vermist. Ons hart gaat uit naar de familieleden en vrienden van deze slachtoffers. Wij hopen dat nog veel mensen veilig en wel gevonden worden!
Onze dank en bewondering gaat uit naar alle hulpdiensten, die met gevaar voor eigen leven, ondersteuning en hulp bieden waar ze maar kunnen!
Onze zorg gaat uit naar alle dieren die nu in paniek weggevlucht zijn van de plekken des onheils. En dat zijn dan de dieren die nog een kans maken. De meeste dieren die op of onder de grond leven, zijn verdronken. Maar de dieren die op de rand van deze gebieden nog wel weg konden komen, hebben nu extra hulp nodig. Onze hulp! Helpt u mee?
Basisregels:
- BRENG UZELF EN ANDEREN NOOIT IN GEVAAR MET HET REDDEN VAN EEN DIER IN NOOD!
- Voor alle gevonden dieren in nood geldt: neem na het in veiligheid brengen van het dier contact op met de dichtstbijzijnde opvang voor het diersoort wat u gevonden heeft. Probeer nooit zelf het dier te laten drinken of eten. Biedt het dier wel passend voedsel en water aan. Breng het dier zoveel mogelijk zelf naar een opvang toe, want de dierenambulances hebben het al veel te druk!
Wat u kunt doen:
- Zorg allereerst dat u een Wildlife Transport Rescue Kit bij de hand hebt (te koop bij toekomstvoordieren.nl). U kunt deze ook zelf maken door een goed afsluitbare doos te nemen en deze voorzien van luchtgaten. Leg op de bodem een laag kranten en een paar oude handdoeken. Op de eerdergenoemde website vindt u alle adressen van opvangcentra per diersoort en alle telefoonnummers van alle dierenambulances per provincie.
- Doorweekte uitgeputte egel of eekhoorn gevonden? Wikkel het dier in één van de handdoeken en stop deze in de doos. De laag kranten op de bodem vangen veel vocht op evenals de andere handdoeken. Egels kunnen wel 8 tot 10 minuten zwemmend overleven in het water voordat ze kopje onder gaan. Zie basisregel 2.
- Uitgeputte, hongerige egel of eekhoorn? Wikkel het dier in één van de handdoeken en stop deze in de doos. Zie basisregel 2.
- Het is in het zuiden van Nederland jonge egeltijd. Dus let extra goed op of u geen piepende of overdag rondlopende egels tegenkomt. Als u egels in de nacht hoort piepen is het ook meestal een teken dat de moeder overleden is. Jonge egels weten dat zij zich muisstil moeten houden als moeders op stap is, dus maken pas geluid als hun honger hun angst heeft overwonnen.
VOER ALLE DIEREN EXTRA BIJ IN DE OMLIGGENDE REGIO’S
Alle dieren die het redelijk overleefd hebben, hebben nu extra voedsel nodig. Er zijn namelijk net zoveel dieren in een gebied als er voedsel voorradig is. In de randgebieden komen nu hopelijk veel dieren bij, waar geen voedsel voor is. Voer dus extra veel bij voor alle diersoorten.
Wel graag de dieren bijvoeren met voedsel wat afgestemd is op het dier:
- Zet drinkschotels neer met vers water.
- Vogels voorzien van zaden, vruchten, noten en gedroogde insecten.
- Egels voorzien van kattenbrokjes, eventueel natvoer voor katten en speciaal egelvoer.
- Eekhoorns voorzien van zaden, noten en fruit.
- Dassen zijn dol op hondenvoer en pinda’s (ongebrand en ongezwaveld) en vossen waarderen ook wat hondenvoer.
HEEFT U VRAGEN OF KUNT U EEN EGEL OF EEKHOORN NIET ONDERBRENGEN? NEEM DAN CONTACT OP MET DE EGELBESCHERMING OF EEKHOORNOPVANG NEDERLAND: 06-188 19 576.